Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!

Comunicat de presa -Bucuresti

Coaliţia 52 propune un important instrument de lucru în perspectiva regionalizării: Harta randamentului politic.

Reprezentanţii judeţeni ai Coaliţiei 52 prezintă concertat, în săptămâna 12-19 februarie 2013, hărţile randamentului politic pentru regiunile de dezvoltare din care fac parte.
Harta randamentului politic este un instrument unitar (naţional) şi integrat (pentru fiecare regiune de dezvoltare în parte).
Util presei de analiză politică şi de informare, societăţii civile şi oricărui cetăţean deopotrivă,  instrumentul permite identificarea potenţialului de influenţă al regiunii în Parlament şi în Guvern. Harta randamentului politic,  pe care v-o trimitem ataşat,  ilustrează distribuţia funcţiilor din Parlament pentru fiecare regiune de dezvoltare în parte (Plaşa 1), distribuţia funcţiilor deţinute de partidele parlamentare la nivelul Regiunii Bucureşti-Ilfov (Planşa2), reprezentarea Regiunii Bucureşti Ilfov în fiecare comisie permanentă (Planşa 3), listele nominale cu parlamentarii Regiunii Bucuresti-Ilfov şi distribuţia lor în comisiile permanente (Planşele 4 şi 5), o interpretare a Hărţii randamentului politic pentru regiunea Bucureşti-Ilfov (Anexa 6).
Penultima clasată între cele 8, Regiunea Bucureşti-Ilfov are 61 de reprezentanţi în Parlament: 43 de  deputaţi (dintre care 5 de Ilfov) şi 18 senatori (2 de Ilfov). In comisiile permanente, deputaţii de Ilfov şi-au adjudecat o funcţie, deputaţii de Bucureşti, 7, iar senatorii de Bucureşti,  5. La Camera Deputaţilor, regiunea deţine funcţia de conducere în comisia pentru sănătate şi familie, prin deputatul PSD, Rodica Nassar. La Senat, regiunea Bucureşti-Ilfov prezidează 3 comisii permanente: de învăţamânt, ştiinţă, tineret şi sport, prin senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, comisia pentru cultură, artă şi mijloace de
informare în masă, prin senatorul PNL, Corneliu Dobriţoiu, şi comisia pentru afaceri europene, prin senatorul PDL, Anca Boagiu. Regiunea trimite, de asemenea, din rândul parlamentarilor aleşi, 6 membri în Guvernul României: Radu Stroe, PNL, Ilfov – Ministrul afacerilor interne; Nicolae Bănicioiu, PSD – Ministrul tineretului şi
sportului, Eugen Nicolăescu, PNL - Ministrul sănătăţii; Daniel Barbu, PNL - Ministrul culturii; Gabriel Oprea, UNPR – Viceprim-ministru, Titus Corlăţean, PSD – Ministru afacerilor externe.

Hărţile şi graficele prezentate reprezintă un instrument util pentru:
 înţelegerea influenţei regiunii în decizia legislativă (reprezentarea regiunii în plen şi în comisii).
 înţelegerea influenţei regiunii într-un anumit domeniu (reprezentare şi funcţii deţinute în comisii);
 înţelegerea influenţei partidelor în Parlament, depăşind structura alianţelor politice (promovarea unor membri în funcţii pe comisii sau în ministere);
 înţelegerea şanselor pe care le are un parlamentar de a-şi  îndeplini promisiunile electorale care i-au adus votul în circumscripţie, având în vedere apartenenţa actuală la o comisie, conexă sau nu domeniului în care a făcută promisiunea;
 racordarea domeniilor în care este reprezentată regiunea cu domeniile de strategie locală şi regională.

Detalii despre interpretarea datelor din harta randamentului politic pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, în Anexa 6.
PC: Mihaela Căciuleanu, 0722612617, asociatiadc@gmail.com
       Diana Dumitru, 0741278919, asociatiadc@gmail.com

Vă stăm la dispoziţie pentru orice detalii sau informaţii suplimentare, pentru hărţile aferente celorlalte regiuni.

Mihaela Căciuleanu,
Preşedinte
Asociaţia DEMNITATE pentru COMUNITATE,
Reprezentant pentru Bucureşti-Ilfov al Coaliţiei 52

Coalitia 52,  iniţiată de Academia de Advocacy din Timişoara, este formată din cetățeni și asociații legal constituite, care cunosc și au exersat aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică din România. Misiunea Coaliției 52 este de aapăra, promova și stimula dialogul civic prin utilizarea intensivă, corectă, onestă și aplicată a Legii nr.52/2003. În prezent, din Coaliția 52 fac parte peste 400 de cetățeni și reprezentanți ai societății civile, lista adeziunilor fiind permanent deschisă.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.