Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!

Comunicat de presa

Cetăţenii clujeni v-au dat puterea. Ce faceţi cu ea?
Care este puterea de influenţare a deciziei la nivelul Parlamentului României, de către politicienii aleşi de clujeni, conform “Hărţii randamentului politic”- instrument de importanţă majoră în perspectiva regionalizării?

Azi, joi 14 februarie, 2013, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Cluj, a avut loc conferinţa de presă a Asociaţiei *Corpul Profesioniştilor în Lobby (CPL)* - filiala Cluj-Napoca, în care a fost prezentată pentru presa locală “*Harta randamentului politic”, sub forma unui număr de 9 machete cu date ce conţin distribuţia funcţiilor în parlament, la nivel de ţară, la nivel de regiune Nord-Vest, pe Comisiile din cele doua camere ale Parlamentului, pe fiecare judeţ în parte şi pe structura partidelor politice.
Presa, alături de profesionişti în lobby: Dl. Iosif Pop (Consiliul Civic Local), Florin Şomodi (Lobby pentru Cluj şi JCI Cluj), Ioana Sfârlea (preşedinte executiv JCI România), Mircea Lazea (Lobby pentru Cluj), şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile, au analizat această hartă, au identificat anomaliile acestei distribuţii şi efectele pe care le are asupra capacităţii societăţii civile de a influenţa decizia publică pe anumite zone de interes major pentru cetăţenii din Cluj şi din regiunea Nord-Vest.
Lobbyiştii clujeni şi reprezentanţii presei au tras un semnal de alarmă, adresând câteva întrebări cheie aleşilor şi partidelor politice, pe baza analizei amănunţite a felului în care sunt distribuiţi parlamentarii români pe regiuni şi a modului în care aceştia sunt încadraţi în comisiile de la Senat şi Camera Deputaţilor.
Şocantă este analiza privind regiunea Nord-Vest, din care face parte şi jud. Cluj conform căreia reiese, clar, că suntem pe penultimul loc din puntul de vedere al reprezentativităţii în comisii, după regiunea Vest.
Cetăţenii clujeni v-au dat puterea. Ce faceţi cu ea?
..................................................................................................................................
Deşi, legislaţia prevede posibilitatea de a interveni în procesul de elaborare a politicilor publice, a reglementărilor care ne afectează, sectoarele structurate ale societăţii civile au rămas înca rezervate faţă de factorii de decizie. Chiar dacă avem, în România, mijloacele legale de acţiune, participarea în procesul de luare a deciziilor publice va deveni eficientă numai în momentul în care societatea civilă structurată, în complexitatea ei, adoptă practici exigente şi riguroase de implicare în elaborarea actelor normative şi a politicilor publice de la nivel local, regional, naţional si până la nivel european. Cazurile de succes înregistrate de reprezentanţi ai societăţii civile sunt încă puţine la număr în raport cu necesitatea implicării active şi eficiente a cetăţeanului în deciziile publice care îl afectează.
Proiectul Partener Activ și Implicat –pus in practica de Academia de Advocacy , a avut drept scop formarea unui grup de minim 800 de specialişti în dialogul civic si social şi apoi dezvoltarea abilitatilor celor interesati, pentru o intervenţie profesională în procesul decizional la nivel naţional, câte 100 de specialisti în fiecare regiune a României. Scopul acestui proiect a fost de creare a unei mase critice de specialişti, din rândul structurilor diverse ale societăţii civile, care să stăpânească tehnici şi mecanisme profesionale de intervenţie în dialogul civic si social, care să cunoască modalităţile legale de acces şi participare în procesul public decizional si care să poată susţine argumentat poziţia celor pe care îi reprezintă, în negocierile cu decidenţii politici.
Prin introducerea in Codul Ocupational din Romania a unei  noi ocupatii, denumita „specialist in activitatea de lobby” avand COR 243220, urmata de initierea si elaborarea standardului profesional de „specialist in activitatea de lobby” de catre Academia de Advocacy si apoi adoptarea acestuia de forurile competente in martie 2012,  se ofera oportunitatea celor interesati sa se specializeze intr-un domeniu mai putin experimentat in Romania, sa isi dezvolte capacitatea de a influenta transparent si profesional decizia publica, pastrand principiile democratiei participative.
Pentru prezervarea standardului profesional, pentru consolidarea practica a tehnicilor dobândite si pentru promovarea bunelor practici de interventie pe langa decizia publica a reprezentantilor grupurilor de interese legitime, subsemnatii, participanti in proiectul „Partener Activ si Implicat” au hotarat initierea asociatiei „Corpul Profesionistilor in Lobby”.

Misiunea asociatiei „Corpul Profesionisitilor in Lobby” este de a promova excelenta profesionala a „specialistului in activitatea de lobby”, de a reprezenta si apara interesele profesionale ale membrilor sai, de a promova bunele practici de interventie pe langa decizia publica, de prezervare a standardului profesional, de intarire a capacitatii organizatiilor societatii civile si a partenerilor sociali de a-si reprezenta interesele transparent, activ si profesional in raport cu decizia publica.
..................................................................................................................................
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Corpul Profesioniştilor în Lobby, în colaborare cu Coaliţia 52, Lobby pentru Cluj, Junior Chamber International (JCI Cluj).

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.