Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!

Comunicat de presa

Coaliția 52, prin Fundația Ruhama, a organizat vineri, 15 februarie 2013, ora 10.00, la sediul fundației, conferința de presă cu tema “Harta randamentului politic”, eveniment în cadrul căruia a fost prezentat un studiu pe tema distribuției funcțiilor în Parlamentul României. La eveniment au participat reprezentanți ai mass-media locale, precum și reprezentanții Coaliției 52 de la nivel local.

Studiul „Harta randamentului politic” a fost prezentat sub forma unui număr de 9 machete cu informații despre distribuția funcțiilor în Parlament, la nivel național, la nivelul regiunii Nord-Vest, pe Comisiile Camerei Deputaților și Senatului, pe fiecare județ în parte și pe structura partidelor politice. Harta a fost analizată de către mass-media, precum și de către profesioniști în lobby și advocacy: Monica Suciu (director executiv Fundația Ruhama), Iulia Dudaș și alți reprezentanți ai societății civile locale, care au identificat oportunitățile, dar și discordanțele distribuției parlamentarilor în comisii, cât și efectele pe care le are asupra capacităţii societăţii civile de a influenţa decizia publică pe anumite zone de interes major pentru cetăţenii din Oradea şi din regiunea Nord-Vest, prin intermediul aleșilor locali. Studiul surprinde faptul că distribuția pe comisii a deputaților și a senatorilor din regiunea Nord-Vest nu este una echilibrată, existând comisii unde regiunea nu are nici un reprezentant sau unul singur și comisii unde identificăm până la 8 reprezentanți.

La Senat, avem o slabă reprezentare în comisii din domenii precum agricultură, apărare, învățământ și regulament, iar la Camera Deputaților avem o slabă reprezentare în comisiile de drepturile omului și a minorităților naționale, muncă și protecție socială, cultură, artă și informare, politică externă, egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și IT.

Cele mai bine reprezentate comisii sunt cele pe buget, finanțe și bănci, învățământ, tineret și sport și drepturile omului.

Surprinzător este faptul că domenii ca munca și protecția socială, politica externă, cultura, ordinea publică, agricultura, economia, administrația publică, corupția, IT-ul, egalitatea de șanse nu au niciun reprezentant bihorean, nici în Senat nici în Camera Deputaților.

Harta randamentului politic – noul demers al Coalitiei 52 – este prezentată în această perioadă opiniei publice de către reprezentanții Coaliției prin intermediul mass-media în toate regiunile țării, ca un instrument de lucru oferit grupurilor legitime de interese, presei și cetățenilor, spre informare, analiză și utilizare în activități de influențare a procesului legislativ.

***
Coaliția 52 a apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului dintre societatea civilă și autoritățile publice și de îmbunătățire a cadrului legal existent, fiind formată din cetățeni și asociații legal constituite, care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52 privind transparența decizională în administrația publică din România. Misiunea Coaliției 52 este de a apăra, promova și stimula dialogul civic prin utilizarea intensivă, corectă, onestă și aplicată a Legii 52.

Mai multe informaţii despre inițiativele Coaliției 52 se găsesc pe
http://coalitia52.ro/

Pentru mai multe detalii sau informaţii vă rugăm contactați:
Monica Suciu - Coordonator Relaţii Publice eveniment
0728-980.772, fundatia@ruhama.ro.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.